Ympäristöystävällisyyden edistäminen

Ekologisten ja eettisten valintojen pohjalla on ymmärrys siitä, että ympäristön hyvinvointi lopulta mahdollistaa myös ihmisten hyvinvoinnin. Maapallolla on rajallinen määrä käytettävissä olevia luonnonvaroja, ja osa käyttämistämme tuotteista valmistetaan ympäristölle haitallisella tavalla.

Kokosimme yhteen vinkkejä ekologisempaa elämää varten. Kenellä tahansa on nykyään mahdollisuus vaikuttaa kulutusvalintojensa kautta tukien sellaisia tuotteita ja yrityksiä, jotka huomioivat myös ympäristön hyvinvoinnin.

Arkiset teot ja valinnat

Kierrättäminen on yksi ekologista elämäntapaa tukevista jokapäiväisistä teoista, joka ei vie paljon aikaa. Kunnissa kierrätysjätteiden keräys on useimmiten järjestetty hyvin, joten kukin voi tehdä osansa lajittelemalla jätteensä sekä kierrättämällä vanhat tavaransa ja vaatteensa.

Useimmissa asuinkunnissa on mahdollista lajitella erikseen sekajäte, biojäte, metalli, muovi, ongelmajäte sekä paperi ja pahvi. Jos kierrätyspisteitä ei ole omassa taloyhtiössä, internetistä voi katsoa, löytyisikö alueelta keskitetty kierrätyspiste keräysjätteelle.

Omia tarpeettomia tavaroitaan voi laittaa kierrätykseen roskiin heittämisen sijaan. Ympäristöystävällisempää on myös hankkia haluamansa tuote käytettynä uuden sijaan. Perinteisten kirpputorien ja kierrätyskeskusten lisäksi sekä kotimaiset että kansainväliset nettikirpputorit ja -huutokaupat tarjoavat mainion kanavan tuotteiden kierrätykseen.

Arjen valinnoista yksi tärkeimpiä on suosimamme liikennemuoto, sillä liikenne on yksi suurimmista saastuttajista maailmanlaajuisesti. Ympäristöystävällisiä valintoja voi tehdä välttämällä pahimpia saastuttajia eli yksityisautoilua ja lentoliikennettä. Niiden sijaan kannattaa suosia julkisia kulkuneuvoja, kimppakyytejä, pyöräilyä ja kävelyä.

Lisäksi voimme vaikuttaa ruokavalinnoillamme, sillä lihantuotanto kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa mittavat päästöt. Suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota ja luomutuotteita voi valita ympäristölle ystävällisemmän vaihtoehdon.

Kulutuksen vähentäminen

Sen lisäksi että kierrättää ja lajittelee, on hyvä pysähtyä miettimään miksi kierrätettävää alun perin kertyy. Voisiko omia kulutustottumuksiaan muokata niin, että valinnat ovat jo alusta lähtien ympäristöystävällisempiä ja turhat tuotteet jäävät hankkimatta? Voisiko vanhaa tuotetta korjata tai muokata uuden hankkimisen sijaan?

Kaikkien tuotteiden valmistamiseen kuluu luonnonvaroja. Kun teemme kulutuspäätöksiä, voimme päättömän ostamisen sijaan miettiä tuotteen alkuperää, ekologisuutta ja elinkaarta, ja tulemmeko todella tarvitsemaan sitä.

On ekologisempaa ostaa yksi laadukas, kestävä ja tyylikäs tuote kuin kymmenen halpaversiota. Pidemmän päälle säästyy rahaa ja aikaa, kun panostaa määrän sijaan laatuun ja hankkii vain ehdottoman mieleisiä tuotteita, joista on iloa pitkään.

Lisäksi on hyvä harkita, onko viimeisimmän kulutuselektroniikan ja teknologiatuotteiden hankkiminen aivan tarpeellista, jos vanhakin toimii. Näin teemme oman osamme, ettei hankalasti kierrätettävää elektroniikkaromua kerry.

Kestävät valinnat ja kuluttajan vastuu

Kestäviä valintoja voi tehdä kaikkien hankintojen suhteen. Ekologiset tuotteet ovat yleensä jonkun verran tavallisia tuotteita hinnakkaampia, mutta investointia kannattaa ajatella niin ympäristön kuin oman terveyden kannalta. Ekologisissa tuotteissa on vähemmän terveydelle riskialttiita kemikaaleja sekä niiden ravintoainetiheys on suurempi. Ostamalla ympäristöystävällisiä tuotteita tuet niiden kysyntää, mikä auttaa myös laskemaan hintoja tulevaisuudessa.

Ympäristöystävällisten valintojen tekeminen voi aluksi tuntua hämmentävältä, ennen kuin vaihtoehdot tulevat tutuiksi. Jokaista ainesosaa tai etikettiä ei tarvitse lukea, sillä pakkausmerkinnät auttavat valitsemaan ympäristöystävällisiä tuotteita.

Luomu- tai bio-tekstiä saa käyttää vain luonnonmukaisen tuotannon standardit täyttävissä tuotteissa. Euroopan Unionin alueella valmistetuissa pakatuissa luomutuotteissa on oltava vihreä-valkoinen lehtimerkki. Suomessa on lisäksi käytössä aurinkomerkki ja leppäkerttumerkki, jotka myönnetään kotimaisille luomutuotteille. Lisäksi esimerkiksi kodinkoneista löytyvä energiamerkki kertoo laitteen energiankulutuksesta vertailukelpoisesti.

Kuluttajalla on valtaa ja kauppiaat haluavat tietää, kuinka voivat palvella sinua paremmin. Jos vaatemyymälästä ei löydy ekologisia tekstiilejä tai lähikaupasta ympäristöystävällisiä pesuaineita, anna myymälälle palautetta. Ympäristöystävällisyys on arvo, josta kuluttajat ovat kiinnostuneet enenevissä määrin ja ekologisuus on nykyajan yrityksille positiivinen merkki ajan hermolla olemisesta.