Ekologisimmat ruuat ruokakaupassa

Ekologista ruokaa pidetään usein kalliina ja hankalasti saatavilla olevana. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla sitä, sillä tällaisen ruuan hankinta voi olla todella helppoa. Kannattaa suosia Reko-rinkejä, toreja, paikallisia tuottajia tai kasvattaa vihanneksia mahdollisimman paljon itse. Suurissa marketeissa lukee esim. tomaattien yhteydessä, miltä tilalta ne ovat.

Pakkausjäte

Jos haluaa vähentää jätekuormaansa ja ostaa vähemmän pakattua ruokaa, on sekin mahdollista. Nykyään myydään kevyitä kestopusseja, joissa voi punnita hedelmänsä ja vihanneksensa tai käyttää monissa isoissa kaupoissa saatavilla olevia maatuvia pusseja. Yksi vaihtoehto on vain punnita vihannekset ja hedelmät vaa’alla ilman pussia. Mitä enemmän ostat prosessoitua ruokaa, kuten juustoa, leikkeleitä, eineksiä ja muita vastaavia tuotteita, sitä enemmän niissä on pakkauksia. Ostamalla ruuat alkuperäisinä raaka-aineina pystyt vähentämään roskamäärääsi.

Lähiruoka vastaan luomuruoka

Koska asumme Suomessa maapallon laidalla ja välimatkamme ovat pitkiä, tarvitaan ruokien ja tavaroiden kuljettamiseen paljon polttoainetta. Toisaalta luomutuotteet ovat sanansa mukaan luonnonmukaisesti tuotettuja eli niissä ei ole myrkyllisiä kemikaaleja, mikä on hyvä maaperälle ja meidän elimistöllemme. Jos kuitenkin luomuversio tulee kaukaa – ehkä jopa maailman toiselta laidalta, onko ekologisempaa valita suomalainen omena, joka ei ehkä ole luonnonmukaisesti tuotettu? Tästä asiasta on paljon kinastelua myös asiantuntijoidenkin puolelta.

Nykyään lähiruoka on tullut erittäin suosituksi. Suurissa kaupungeissa on Reko-rinkejä, joissa on lähellä tuotettua ruokaa. Kyselemällä tuottajilta saattaa joskus selvitä, että pienten tuottajien tuotteet ovat luomua. He eivät käytä mitään torjunta-aineita, mutta sama saattaa selvitä pienemmiltä toritiskeiltä. Heillä eivät kuitenkaan ole hankkineet suhteellisen kallista merkkiä, joka kertoo tuotteen olevan luomu.

Ekologinen maanviljely verrattuna luomuviljelyyn

Ekologisella viljelyllä viitataan usein kestävään viljelyyn. Tarkoituksena on pitää maa mahdollisimman ravinnerikkaana pitkään. Ekologinen viljely ei välttämättä ole luomuviljelyä, mutta se saattaa olla. Ekologisella viljelyllä pyritään ehkäisemään maaperän eroosiota ja lisäämään biodiversiteettiä.

Luomuruoka

Luomuruoka tuntui välillä menneen pois muodista, mutta Yhdysvalloissa tällä hetkellä luomua ostetaan todella paljon – enemmän kuin vuosikymmeneen. Tesco kertoo luomumyyntinsä nousseen 15% viime vuonna. Luomuruoka on suosittua kuluttajien keskuudessa, mutta se ei saa olla liian kallista ja sen laadun pitää olla hyvä vuoden ympäri. Amerikassa ensin suosittuja olivat vihannekset ja hedelmät, mutta nyt ihmiset ostavat jo luomumaitotuotteita, kalaa sekä eineksiä. Koska luomu on tullut suositummaksi, supermarketit ovat uskaltaneet tilata sitä enemmän, mikä on taas alentanut hintoja.

Muut ekologiset tuotteet

Ekologisuudesta on tullut kilpavaltti jo monissa muissakin tuotteissa kuin ruuassa. Nykyään voit valita esimerkiksi ympäristöystävällisemmän matkan, auton tai tietokoneen. Sisustustuotteissa puhutaan myös paljon ekologisuudesta muun muassa materiaalivalinnoissa. Ekologisella tietokoneella voi tilata luomuruokaa vähän kauemmaksikin, jos ei halua omistaa omaa autoa ja lähellä valikoima on huonoa. Keskittämällä ruokaostokset esimerkiksi kertaan viikossa tai kahdessa, säästää niin rahaa ja aikaa kuin myös ympäristöä. Monia harrastuksia, kuten uhkapelaamista, voi harrastaa netissä omalla puhelimella tai kannettavalla. Se on uhkapelaamisessa hyvin ympäristöystävällinen vaihtoehto.