Ekologiset vinkit ympäristöä säästävään elämään

Millaisia ratkaisuja kannattaisi tehdä, jos haluaisi elää mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kuormittaa maapalloamme mahdollisimman vähän? Tässä vinkkejä ekologiseen asumiseen, matkustamiseen, syömiseen ja tuotteiden valintaan.

Veden ja sähkön kulutus

Veden ja sähkön säästäminen onnistuu yllättävän helposti. Vettä pystyy säästämään pesemällä täysiä pyykkikuormia ja täysiä asianpesukoneellisia. Suihkuttelun kuluvaa aikaa kannattaa vähentää sekä muistaa, että kuuma vesi vie enemmän energiaa. Eikä kannata tiskata valuvan veden alla. Kertakäyttöastioita kannattaa käyttää vain erikoistilanteessa. Sähkönkulutusta pystyy vähentämään muistamalla sammuttaa sähkölaitteet aina, kun ei käytä niitä. Muista, että sähköä kuluu silloinkin, kun laite on valmiustilassa. Ota pistoke pois seinästä, kun laite on ladattu. Osta energiansäästölamppuja ja älä pidä valoja päällä huoneissa, joissa ei oleskele ketään.

Ostosreissuilla

Jos ostat ulkomaalaisia tuotteita, Reilun kaupan tuotteet usein kuluttavat ympäristöä vähemmän kuin tavalliset tuotteet. Kaupasta ostetuissa tuotteissa on usein paljon pakkausmateriaaleja. Kannattaa suosia vihanneksia, hedelmiä ja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän pakkauksia. Valmistamalla ruuan itse alusta säästät rahaa sekä ympäristöä. Kierrättämällä jätteesi huolellisesti vähennät hiilijalanjälkeäsi. Marketeissa pystyy valitsemaan usein maatuvan pussin punnitusta varten tavallisen pakastepussin sijaan. Jos ostat vaan pari hedelmää, ei pussia välttämättä edes tarvita. Saatavilla on myös kevyitä kestopusseja, joiden kanssa voi punnita hedelmät ja vihannekset.

Suunnitteleminen tehostaa toimintaa monissa asioissa. Kannattaa suunnitella tulevan viikon ruuat ja välipalat etukäteen, sillä näin säästät rahaa ja luontoa. Pyri suunnittelemaan ruokailu niin, että hävikkiä tulee mahdollisimman vähän, mutta muista eläintuotteiden kuormittavan myös paljon luontoa. Eläintuotanto kuluttaa paljon vettä ja metsiä maailmalla sekä saastuttaa vesistöjämme, kun taas kalanpyynti haittaa usein myös merien tasapainoa.

Ekologinen matkustaminen

Ekologisella matkustamisella pyritään jättämään mahdollisimman pieni hiilijalanjälki ja käytetään mahdollisimman vähän luonnonvaroja. Ympäristötietoinen matkustaja lentää mahdollisimman vähän tai tarvittaessa vain pitkät matkat ja pysyy kohteessa pidempään. Jos matkustat sesonkiaikojen ulkopuolella, säästät usein sekä rahaa että vähennät turismin vaikutuksia kohteessa. Uudet junat sekä pyöräily ovat ekologisia tapoja matkustaa.

Valitse hotelli, jolla on ympäristösertifikaatti. Älä turhaan vaihdata jatkuvasti uusia pyyhkeitä ja lakanoita huoneessa. Muista ekologinen eläminen myös matkalla ja käytä vesipullona omaa juomapulloasi. Suomen ympäristöystävällisissä matkakohteissa löytyy usein ympäristösertifikaatti, ja se on erityisesti hotelleille ylpeyden aihe. Hotellit, jotka omaavat sertifikaatit, hoitavat kierrätyksen sekä tehostavat raaka-aineiden ja energian käyttöä.

Ekologinen rakentaminen

Ekologinen rakentaminen tarkoittaa sitä, että rakentamisella pyritään rasittamaan luontoa mahdollisimman vähän. Rakentamisessa otetaan huomioon, kuinka kauan rakennuksen ja sen materiaalien oletetaan kestävän. Suomen laki edellyttää tiettyjen asioiden huomioimisen, mutta yhä useammat yksityiset ja julkiset rakennuttajat haluavat ottaa yhä enemmän ympäristöasioita huomioon.

Ekologisesti rakennetuissa taloissa otetaan paremmin huomioon lämmöneristys, ekologinen lämmitys sekä alhaisempi veden ja sähkön kulutus. Rakennus- ja sisustusmateriaaleina käytetään usein käytettyjä tai uusiutuvia materiaaleja. Rakennukset pyritään tekemään mahdollisimman pitkäikäisiksi, jotta vaikutus ympäristöön on mahdollisimman pieni.

Ekologiset tuotteet

Kosmetiikassa käytetään paljon raaka-aineita, jotka saattavat kuluttaa ympäristöä. Osa kosmetiikkayhtiöistä onkin alkanut panostaa niiden alkuperään. Osa ostaa tuotteensa esimerkiksi alueilta, jossa kasvit luontaisesti kasvavat hyvin sekä varmistavat, että paikallisten viljelijöiden olosuhteet alueella ovat hyvät sekä he saavat viljelyksistään reilun palkan. Kosmetiikka-alan yritykset saattavat olla tarkkoja myös siitä, että viljelyksillä ei käytetä tuholaistorjunta-aineita.

Reilun kaupan vaatteet saavat sertifikaatin, jos yritykset varmistavat, että viljelijät saavat viljelystä kohtuullisen palkan. Puuvillan hinta vaihtelee valtavasti ja monilla perheillä on vaikeuksia tulla viljelemällä toimeen. Reilun kaupan vaatteissa ei taata, että tehdasolosuhteet ovat kunnolliset. Reilun kaupan tuotteissa lukee “Cotton”, joka tarkoittaa sitä, että puuvillan tuotanto on Reilun kaupan mukaista.