Ekologinen majoitus Suomessa

Ekoturismi ei tarkoita ainoastaan elämyksiä syvällä luonnon helmassa. Ympäristöystävällisyydenmerkitys matkailussa tarkoittaa myös vastuullista toimintaa luonnon hyväksi.

Ekologisuus ja ympäristömyönteinen toiminta ovat tämän päivän trendi monella alalla – myös matkailussa. Lisääntyvä huoli ympäristön tilasta ja luonnon saastumisesta ovat saaneet myös matkustajat entistä vastuullisimmiksi, ja siksi matkoja suunnitellaan yhä enemmän myös ympäristöarvojen pohjalta.

Ekologinen majoitus on nopeasti kasvava, globaali ilmiö, ja myös Suomessa monet matkailupalveluiden tuottajat panostavat siihen. Ympäristömyönteisyys matkailussa tarkoittaa tällöin järjestelmällistä toimintaa energian ja muiden luonnonvarojen säästämiseksi, ympäristömyönteisten teknologioiden käyttöä sekä jätteiden oikeaoppista lajittelua ja kierrätystä. Näin Suomenkin matkailukohteet näyttäytyvät uudessa valossa – ei ainoastaan luonnonläheisinä elämysympäristöinä vaan myös luontoa kunnioittavina toimintamuotoina.

Suomalaisia luomumatkailukohteita

Luonnonmukaisuuteen ja ympäristöä säästävään matkailuun erikoistuneita kohteita löytyy eri puolilta Suomea. Luomumatkailun hyväksi toimiva Suomen Luomumatkailuyhdistys (ECEAT Suomi ry) on koonnut verkkosivuilleen useita ekologisin periaattein toimivia majoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on monen tasoisia yöpymisvaihtoehtoja aina telttailusta täyshoitoon ja vaatimattomasta ylelliseen majoitukseen. Monet kohteet sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla. Voit esimerkiksi viettää aikaasi omassa rauhassa mökkeillen tai vaihtoehtoisesti osallistua jonkin luomumaatilan arjen askareisiin.

Luonnonläheistä maalaisidylliä Helsingin lähellä

Helsinkiä ympäröivältä maaseudulta löytyy useita ekologisia majoituskohteita. Esimerkiksi Boxin majatalo Sipoossa tarjoaa vierailijoille hurmaavan maalaisidyllin. Löydät paikasta myös luomutuotteisiin erikoistuneen kahvilan, jossa herkuttelet leivonnaisilla ja syöt terveellistä kotiruokaa. Majatalon ympärillä on tunnelmallinen puutarha, jossa muun muassa järjestetään kukkiensidontakursseja.

Jos pidät eläimistä, monipuolisista aktiviteeteista sekä erilaisista elämänhallintaan liittyvistä kursseista, tällöin Tammisaaren Villa Westergårdsaattaisi olla sinulle sopiva valinta. Kyseessä on luonnonläheinen kurssikeskus ja kotieläintila, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tilalla hoidetaan islanninhevosia, vuohia, kissoja, koiria ja kanoja sekä osallistutaan monenlaiseen toimintaan. Arjen askareiden lisäksi täällä saat esimerkiksi joogaopetusta, parisuhdeneuvontaa sekä shindo-hierontaa.

Helsinkiläisiä ekohotelleja

Voit majoittautua ekologisesti myös kaupungeissa. Suomestakin löytyy useita kymmeniä hotelleja, jotka on sertifioitu pohjoismaisella Joutsen-ympäristömerkinnällä tai EU:n ympäristömerkillä.

Esimerkiksi kaikki Scandicin hotellit ovat saaneet Joutsen-merkin. Löydät Scandic-hotelleja Suomen suurimmista kaupungeista, esimerkiksi Helsingistä Scandic Marskin, Park Helsingin ja Simonkentän aivan ydinkeskustan läheltä. Muita joutsenmerkillä sertifioituja helsinkiläisiä hotelleja ovat Best Westernin Hotelli Haaga sekä lentokentän lähellä sijaitseva Hilton Helsinki Airport.

Myös Helsingin Vallilassa sijaitseva AVA on ekologisesti vastuullinen hotelli, joka tarjoaa standard-tason huoneita sekä keittiöllisiä huoneistoja niin pienille kuin jopa kuuden hengen matkaseurueille.

Joensuulainen Greenstar – ekologisuuden edelläkävijä

Suomessa ensimmäinen Joutsen-merkin saanut hotelli on aivan Joensuun keskustassa sijaitseva Greenstar, jolle ympäristömyönteisyys merkitsee huolellista ja määrätietoista toimintaa energian säästämisen ja kierrätyksen puolesta.

Joutsen-merkin hankkiminen on hotelleille vapaaehtoista, mutta hyvin vaativaa. Sen saamiseksi tulee täyttää muun muassa tiukat energian ja muiden luonnonvarojen kulutukseen ja jätteiden kierrätykseen liittyvät vaatimukset. Lisäksi kerran ansaittu merkki ei ole ikuinen, vaan se tulee ansaita uudelleen viiden vuoden välein. Näin varmistetaan kattava seuranta määräajoin.

Majoitu kesämökissä

Suomalaiset ovat tunnetusti kesämökkikansaa, ja itse asiassa mökkeily luonnon helmasta on yksi perinteisimmistä tavoista nauttia Suomen luonnosta etenkin kesällä. Kesämökkien varustelutaso vaihtelee vaatimattomimmista luksustason mökkeihin.

Kun valitset kesämökiksi ilman sähköä ja vesijohtovettä olevan mökin sekä säästät luonnonvaroja, huolehdit jätteidenlajittelusta ja ympäristön turmeltumattomuudesta, voit omatoimisesti toteuttaa yhden ehkä tehokkaimman tavan lomailla ympäristöystävällisesti Suomessa. Tällöin voit kokea olevasi aidosti osa luontoa kaukana kaupungin kiireestä ja suurista ihmismassoista.

Löydät kattavan mökkivalikoiman eri puolilta Suomea esimerkiksi hakukoneella. Voit saada vaatimattoman mökin järven rannalta vain muutaman sadan euron viikkovuokralla, jos vain olet valmis luopumaan nykyaikaisista mukavuuksista.